A Kínai hernyógombát évezredek óta használják a kínai orvoslásban olyan problémák kezelésére, mint a köhögés, fáradtság, impotencia vagy rákos megbetegedés. Ahogy a nyugati kutatók észrevették, hogy a hernyógomba gyógyhatásáról szóló történetek nem csupán népmesék, tanulmányokat indítottak az egészségügyi előnyeinek feltárására. Például a Nottingham Egyetem kutatói megállapították, hogy a kínai hernyógomba segíthet a rák elleni harcban.

Dr. Cornelia de Moor és kollégái a cordycepin nevű vegyületet vizsgálták, melynek hatóanyagát eredetileg vadon termő hernyógombából vonták ki, napjainkban azonban a gomba termesztett formájából nyerik.

Technikai akadályok miatt sokáig tartott megfejteni, hogyan fejti ki a cordycepin hatását a sejtekre. Ennek a tudásnak a birtokában megjósolható, hogy milyen típusú rákos daganatok lehetnek érzékenyek rá és milyen más gyógyszerekkel lehet hatékonyan kombinálni. Továbbá megalapozhatja hasonló elven működő gyógyszerek kifejlesztését - nyilatkozta Dr. de Moor.

A kutatók úgy találták, hogy a kínai hernyógombával való kezelés olyan hatással van a sejtekre, ami befolyásolhatja a rosszindulatú daganatok növekedését. Alacsony dózis mellett a cordycepin gátolja a sejtek ellenőrizetlen növekedését és osztódását, míg magas dózisnál meggátolja a rosszindulatú sejtek összekapcsolódását, lényegében blokkolja a ráksejtek növekedését.

A kutatócsoport megállapította, hogy ezen hatások valószínűleg egyetlen mögöttes mechanizmus eredményei – a cordycepin beavatkozik a sejtek fehérje termelésébe. Pontosítva, az alacsony dózisú kezelés gátolja  egy bizonyos fehérje előállításáért felelős molekula termelését, míg magas dózisban közvetlenül a sejt fehérjetermelését gátolja.

Ez a felfedezés megnyitja a lehetőségét a különféle rákos megbetegedések cordycepinnel való kezelésének vizsgálatára - Mondta Dr. de Moor. A gyógyszer új, hatékonyabb és stabilabb változatának Petri-csészében való vizsgálatára is kidolgoztak egy nagyon hatékony módszert. Ez lehetővé teszi majd számukra a nem megfelelő gyógyszerek kizárását, mielőtt azokat állatokon tesztelnék.

A Cancer Immunology, Immunotherapy folyóiratban publikált kutatás szerint a kínai hernyógomba szájon át történő bevitele csökkentheti a metasztatikus emlőrák tüdőre való átterjedésének előfordulását. Bár a kutatók megállapították, hogy a gomba nem csökkenti a tumor növekedését, de megjegyezték azt is, hogy az emlőrákos halálesetek elsődleges oka az áttéteknek köszönhető. Ez azt jelenti, hogy a kezelés megállíthatja az áttétes daganatok terjedését, amit számtalan életet menthet meg. 

Bár különböző kezelések állnak rendelkezésre az áttétes daganatok kezelésére, ezek csekély hatással bírnak csupán – ez teszi olyan fontossá ezt a felfedezést. A kutatók az eddigi bizonyítékok alapján úgy gondolják, hogy a kínai hernyógomba a tumorok sejtciklusának befolyásolásával csökkenti az áttétek kialakulását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!